Login form protected by Login LockDown.


Sistem X-uri

In randurile de mai jos sunt cateva precizari privind modul de joc al unui cunoscut parior JDP, bazat pe X-uri si pe sirul Fibonacci.

1. Sirul

Sirul in sine, este foarte simplu. Varianta minima arata asa: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 pana la infinit (infinitul nu e posibil in cazul nostru, evident, doar sirul poate merge pana la infinit).

Acest sir poate fi modificat de fiecare in parte dupa buget, numarul de echipe pe care vrea sa le joace si/sau targetul final.

Un exemplu de sir marit/modificat ar fi asa:
1/10, 1/10, 2/20, 3/30, 5/50, 8/80, 13/130, 21/210, 34/340, etc

Nu e indicat sa se renunte la pasul 1. Sirul trebuie respectat intocmai, indiferent de mizaย care e investita in pasul 1.

2. Alegerea echipelor

Pentru ca sirul este pur matematic, totul este foarte simplu acolo, la alegerea echipelor situatia e ceva mai complexa.

Spre exemplu, eu acum joc vreo 12 echipe care au fost selectate strict in urma analizei statisticilor pe ultimii 3 ani + anul in curs (ani competitionali).

Personal, am facut alegerile fara nici cea mai mica doza de subiectivism sau pareri proprii.

Concret, echipele alese sunt cele care s-au โ€œclasatโ€ in top la numarul de egaluri obtinute in toti acei ani studiati.

Un aspect foarte important este faptul ca mai mult de 3 ani + anul in curs nu e indicat sa se ia in calcul pentru ca:
โ€“ se schimba antrenorii (mentalitate diferita, tactica diferita);
โ€“ se schimba jucatorii, mare parte din ei (valoarea creste/scade/ramane aceeasi?).

3. Stabilirea numarului de X-uri preconizate

Dupa ce am ales echipele, trebuie sa stabilim o limita a numarului de X-uri pe care il asteptam de la fiecare in parte. Odata atinsa acea limita ne oprim, chiar daca noi credem ca vor mai fi X-uri in continuare.

Cum stabilim aceasta limita?ย Simplu! Ne folosim din nou de matematica.

Facem o medie a X-urilor pe cei 3 ani competitionali incheiati, din care scadem numarul de X-uri obtinute deja (daca anul competional actual este deja in curs).

Media obtinuta este pusa in balanta cu ce stim despre echipa respectiva, si anume:
โ€“ S-au facut investitii masive la acea echipa? Nu, nivelul valoric e acelasi sau da, s-au facut. Raspunsul la aceasta intrebare ne indica clar la ce sa ne asteptam.
โ€“ A obtinut deja acea echipa un numar mare de X-uri in anul competitional in curs? Da! Capitol incheiat! Nu, perfect, stabilim numarul de X-uri la care ne asteptam.

In continuare, iti dau un exemplu concret:
Everton
2010/2011 โ€“ 15 X-uri
2011/2012 โ€“ 11 X-uri
2012/2013 โ€“ 15 X-uri
2013/2014 โ€“ 9 X-uri

Limita este de + 1, adica โ€œceremโ€ de la Everton sa mai obtina un egal. Desi media ne spune ca putem โ€œcereโ€ + 2 la cele 9 deja obtinute, aplicam o limita (proprie) ceva mai stricta (atentie, exclus optimista) pentru a nu risca.

Cand am gandit aceasta strategie a X-urilor mi-am propus sa elimin pe cat posibil riscul, hazardul.ย Mai sunt detalii, evident, insa consider ca am dat informatii suficiente pentru toata lumea.

Precizari suplimentare

โ€“ varianta ideala este sa incepem sa jucam acest sistem din etapa 1;
โ€“ alegem cu grija echipele, am explicat cum;
โ€“ nu ne lacomim la nr. de X-uri preconizate, spre exemplu daca o echipa are o medie de 10-12/34 x-uri, nu mizam fix acea medie. De ce? Simplu! Pentru a nu ne expune riscurilor inutile. Este binecunoscut faptul ca finalul campionatelor este de multe ori ciudat si apoi, de ce am vrea sa lungim โ€œpovesteaโ€ pana in ultima etapa?
โ€“ la o medie de 10/12 x-uri pe sezon din 34 de etape, mizam lejer pe 3 X-uri dar nu mai mult de 6.
Se prea poate ca acea echipa sa faca in cele din urma 10-12 egaluri si sa fim usor dezamagiti cand vedem ca am fi putut castiga mult mai mult dar, mizand pe MAXIM 6 eliminam foarte multe riscuri.
RISCURI ELIMINATE

1. Nu ajungem la ultima/ultimele etape cand se stie ca pot fi meciuri โ€œanormaleโ€ :)
2. Diminuam masiv riscul sa avem o cota sub 3 (cum bine spunea tot Kron ieri, de Carpi). Totusi, in caz ca suntem in situatia in care etapa urmatoare echipa noastra are cota sub 3, avem o solutie foarte simpla โ€“ NU PARIEM! Asteptam etapa urmatoareโ€ฆ
3. Tocmai pentru a elimina (cat se poate) riscuri inutile, eu imi aleg echipele si campionatele unde cota la x este peste 3.10, majoritatea fiind undeva intre 3.20-3.50.


Update by Kronstadt

Un calcul in excel privind castigurile la pariuri pe cota de 3 folosind acest sir.