1. Incearca sa te specializezi pe maxim 6-7 competitii si sa urmaresti ideal pana in 10 echipe din fiecare competitie. Daca esti la inceput privind baschetul, poti chiar restrange aceasta sfera pe care o vei urmari, in functie de timpul pe care poti si doresti sa-l investesti.
2. Urmareste in direct cat mai multe partide posibile si incearca sa asociezi fiecare formatie cu anumite „etichete”. Avtodor au jucat ani de zile run & gun, erau masinarii de overuri, in derby-urile tensionate din Liga Adriatica, exista predispozitia pentru underuri, o echipa X o bate pe alta Y, atunci cand se intalnesc H2H, fara sa conteze clasamentul, etc.
3. Cunoaste, pe cat posibil, antrenorii si jucatorii cheie ai echipelor,stilurile lor de exprimare si diferitele evenimente din viata unui club. Acesta e un sfat de finete, care poate fi implementat doar dupa cateva sezoane de observare, insa te poate ajuta atunci cand sunt schimbari de efectiv in cadrul unor echipe, schimbari de personalitate/filosofie in cadrul organizatiilor, anumite crize prin care trec, ce impact imediat asupra echipei in cauza anuntarea unui nou sponsor, cum sta linia totalului punctelor in zile festive (Craciun/Ajun Revelion/Diverse evenimente), etc
4. Nu poti urmari meciul, nu e nici o problema. Insa asta nu te scuza sa privesti rezumatul partidelor. Cel putin in Euroliga, vei gasi pe canalul de youtube oficial toate rezumatele compresate in 2-3 minute, plus tone de content util. Nu ai nici o scuza sa nu fii un parior informat, la cata informatie abunda acum pe Internet, fata de cand am inceput eu sa urmaresc baschetul. Mai multe competitii pun rezumatele pe youtube pe conturile lor oficiale, ramane doar sa cauti si sa te preocupe.
5. Foloseste instrumente care sa te ajute sa urmaresti fenomenul in profunzime, stiri, transferuri, accidentati, etc. Folositi un News Reader (eu folosesc Feedly, atat pe mobil (Android/iOS), cat si pe desktop, iar de aici urmaresc tot ce ma intereseaza, fara a fi nevoit sa intru pe 1000 de site-uri). Conceptul unui feed reader nu il voi explica, insa puteti sa cautati pe Internet despre ce e vorba.
Adaugati principalele surse de informare privind baschetul european in feedly: EuroHoops.net – stiri din baschetul european, Eurobasket.com – Stiri din baschetul european, Stiri din Euroliga, Stiri din EuroCup, Stiri din FIBA Champions League, Stiri din Europe Cup, Sectiunea accidentarilor din NBA, NBA Bleacher Report, Slam Online, plus site-urile oficiale ale fiecarei echipe pe care doriti sa o studiati (google translate ruleaza, la fel si traducerea automata pe youtube, la conferintele de presa), unde inainte de meci veti gasi informatii privind accidentatii, diverse preview-uri, plus declaratii ale jucatorilor influenti sau ale antrenorilor. Site-urile cluburilor le gasiti in general in footerul paginii oficiale de pe Wikipedia.
6. Daca urmarirea activitatii jucatorilor si a partidelor consideri ca nu este de ajuns, asculta si podcasturi specializate. Eu le ascult cu ochii inchisi (la propriu) pe Spotify in general cand calatoresc sau ma pun in pat si nu am somn. Pot fi un fel de terapie. Joe Arlaukas are cateva zeci de episoade de podcast produse pentru Euroliga, The Crossover. Chestia asta nu iti va aduce verde in cont de la o zi pe alta, insa cu siguranta cunoscand oamenii din spatele reflectoarelor te va ajuta sa intelegi pe termen mediu sau lung fenomenul in esenta lui, sa afli povesti si chestini de culise, cum reactioneaza la stres anumiti jucatori sau antrenori si asa mai departe. Daca esti fan NBA si doresti sa activezi aici, vei gasi continut mult mai mult, ramane doar sa cauti. The Lowe Post, Woj podcast, etc.
7.ย In graba sau pentru a castiga timp, foloseste flashscore, pentru a analiza statistici minimale, dupa meciurile finalizate. Cel putin pe competitiile principale, flashscore au adaugat in ultimul an statistici generale despre meciurile deja finalizate, chiar si box-score-uri am vazut, plus statistica punctelor personale. Pentru a nu mai intra pe site-ul oficial al competitiei sau al cluburilor si cauta boxscore-ul, aveti in principal fisa statistica plus situatia punctelor marcate de catre jucatorii celor doua echipe.
8. Trage concluzii. Invataย din greselile facute in procesul de selectie. Se spune ca a gresi este firesc, omenesc, insa persistarea in greseala e ceva diabolic. Incearca sa vezi ce te-a determinat mai exact sa te opresti asupra unui meci si ce reper a fost definitoriu privind alegerea. Daca observi ca acest element te-a dezamagit in mod repetat, vezi ce se poate corecta in acest sens. Optimizeaza continuu acest proces.
9. Foloseste-te de algoritmica si tinde catre formarea unui proces automatizat in care sa iti alegi selectiile, sa ai cat mai putina presiune si cat mai putin impact personal in alegeri. Ca om care sunt in treaba asta de peste 12 ani si care profesional am studiat modele fuzzy, am terminat Informatica si am un Masterat in care m-am impedicat si de teorii ale riscului, matematici transfinite si altele, nu stiu ce sfaturi concrete sa va dau pentru ca nu exista un calcul sau un model concret.
Toata treaba trebuie sa vina DIN TINE. Daca vei fi suficient de preocupat, in timp vei dezvolta cu siguranta anumite tabieturi si vei observa patternuri sau analogii mecanice care functioneaza pentru tine. Vei descoperi anumite predispozitii ca lucrurile sa se intample sau nu in functie de un anumit context, sa spunem ca observi ca se intampla frecvent ca dupa ce „un grande” pierde acasa avand cota la victorie sub 1.15, ca in urmatorul meci sa acopere foarte larg plafonul de handicap, sau o formatie extrem de ofensiva vine dupa un sir mare de underuri neobisnuite, sa merite urmarita pe over, sau alte chestiuni de genul, sau ca, o echipa poate sa stranga randurile si sa acopere spreadul, in meciul imediat urmator dupa ce starul principal se accidenteaza. Capacitatea de a face conexiuni si de a gandi out-of-the-box sunt necesare.
10. Aici e o chestiune pur personala. La selectiile pe mize mai mari decat media ta, incearca preponderent sa alegi un tip de selectie unde ai observat ca performezi mai bine si ignora total celelalte tipuri de pariuri.ย La mine aceasta selectie e totalul punctelor. Atunci cand exista presiunea mizarii unor sume mai mari, handicapul in general pe mine m-a dezamagit si pariurile pe total punctelor mi-au adus mai mult succes. Chestiunea asta poate sta altfel tine si doar prin observare atenta iti vei da seama de acest lucru. Tine o evidenta foarte clara a pariurilor tale si cu cat mai mare e portofoliul analizat, cu atat mai usor iti va fi sa tragi concluzii.
11. Refuza sa fii prizonierul liniilor si al oscilatiei cotelor. Nu iti fundamenta alegerile (strict) pe asta. Daca urmaresti fenomenul de mai multi ani sau iti doresti sa faci asta, incearca sa iti formezi un stil propriu de anticipare a cotelor si al handicapului. La inceput vei fi intimidat sau incantat atunci cand o linie o ia intr-o directie sau nu. Aminteste-ti ca, in esenta, sunt doar cifre, iar oscilatiile nu inseamna nimic, ci de cele mai multe ori reprezinta doar taxa de publicbet, iar sansele ca inca sa prinzi „juice” sunt mai degraba mici.
Daca nu ai prea multa experienta, poti invata sa anticipezi liniile provocandu-te inainte de a paria si a verifica cotele si a intra pe flashscore sau pe site-ul agentiei sa „ghicesti”, unde e pusa linia handicapului sau a totalului. In timp vei vedea ca vei ajunge sa anticipezi tu cotele „din ochi”, vei incepe sa deprinzi mecanica de formare a acestora la fel ca un bookmaker si astfel vei ajunge sa ai si deprinderea de a descoperi plus valoarea intr-o linie. E un proces lung care se poate intinde pe ani, insa merita si te va ajuta sa-ti dezvolti identitatea si sa nu alegi selectii doar pentru ca observi ca se misca linia si ca „sigur e acolo ceva„. Daca simti ca s-a bagat deja prea multa lume, ai puterea sa spui NU parierii unui eveniment si apasa confirm doar daca esti pe deplin multumit cu cota prinsa in momentul X, fara sa te intereseze cat a fost initial.
Toate aceste sfaturi sunt bazate pe o experienta umila privind fenomentul, 12 ani de zile. Ani de presarati cu greseli, cu pierderii, cu momente dificile, cu greutati, insa peste care am reusit sa trec. Sfaturile acestea mi s-au potrivit mie, iar pentru altii ar putea sa nu dea rezultate.
Cu siguranta unii au si variante mai usoare, sau folosesc scurtaturi pentru a avea satisfactii financiare. E foarte posibil acest lucru, la fel ca in orice alt domeniu: exista unii care fac bani prin efort, cu carca, cum exista altii care fac mai usor. Din pacate (sau din fericire), pentru mine, eu sunt responsabil cu carca si anii mi-au demonstrat ca virgula cu cat lucrez mai mult si sunt mai dedicat, cu atat satisfactiile au fost mai mari, insa pretul platit a fost deloc ieftin: timpul si uneori sanatatea. Tot ce va pot dori e sa reusiti sa reusiti ย sa folositi cat mai putina carca si sa aveti rezultate cat mai bune, cu cat mai putin efort.